VLUCHTIGE VORMEN - JOHN GISKES/ MICK OTTEN

OPENING ZATERDAG 11 MAART 2016 

VAN 16.00 UUR TOT 19.00 UUR

 

NIFFO GALERIE/ RECYCLE STUDIO

PRETORIALAAN 4B

3072EM ROTTERDAM

John Giskes is bewegingskunstenaar, waarbij hij ook de concepten verzint voor die performances: kostuums, beeld, geluid, verhaal en bewegingen. Zijn performances zijn gebaseerd op het innerlijke lichaam. De diepere lagen in het onbewuste vrij maken als theatrale vorm. Daarvoor heeft hij zich van zijn kunstopleiding losgemaakt. Zijn werk wordt sterk beïnvloed door Butoh-theater, een oorspronkelijk Japanse dansvorm die tegen alle conventies ingaat. Een totaal vrije vorm van dans.

 

Zijn werk is tijdelijk, voorbijgaand, vluchtig, zonder dat dat voor hem een negatieve associatie oproept. Daarbij is het proces naar de uitvoering belangrijk, ontleent hij veel plezier aan de performance, maar is voor hem de vastlegging daarvan, het eindproduct in de vorm van foto en film, zeker zo belangrijk. 

 

Voor beeldend kunstenaar en fotograaf Mick Otten is het eindproduct het belangrijkst. Hij zoekt de bijzondere, angstaanjagende en mooie momenten in de performances van John Giskes en collega bewegingskunstenaars. Hij maakt met hen gesamtkunst. Hij wil de vluchtige vormen, het voorbijgaande juist stilzetten door het via fotografie vast te leggen. Anders is het - afgezien van een herinnering van de toeschouwer en de performer - verdwenen. Ook in zijn andere werk wil hij bijzondere en vergankelijke beelden vastleggen.

 

Hij laat zich inspireren door de natuur, de stad en diverse kunstuitingen. Daarin zoekt hij vooral het mooie en bijzondere en onderwerpen die zijn fantasie opwekken. Onderwerpen waar hij en de toeschouwer zelf een verhaal bij kunnen maken.