OPEN STRAAT - VAN 27 JUNI T/M 26 JULI 2015

TWEE FOTOGRAFEN - EEN CLASH

 RUBEN MANUSAMA & WILLY PANKA

 

OPENING 27 JUNI 2015 0M 16.00 UUR

LOCATIE:           NIFFO GALERIE/ RECYCLE STUDIO

                            PRETORIALAAN 4B ROTTERDAM

De fotoseries Streetframes en Streetsaints vormen een clash in de fotoexpositie "Open Straat". Willy Panka en Ruben Manusama presenteren ieder hun eigen visie op de straat. Intiem en tegelijkertijd massaal. Confronterend maar ook harmonieus. In "Open Straat" komen verschillende werelden bij elkaar.


Ruben Manusama

"Ik fotografeer sinds drie jaar. De foto’s die ik maak zijn voornamelijk zwart-wit. De focus moet liggen op het beeld, de vormen en de diepgang van het verhaal. De puurheid van zwart-wit is mijn uitgangspunt om de puurheid van het beeld te laten zien.

Om mijn beeld te kaderen kan ik het plaatsen in documentaire- of reportagefotografie. De kadering geeft mij de ruimte te laten zien wat ik wil laten zien, namelijk de unieke mens met zijn unieke gewoonten

en in zijn unieke omgeving.

Mijn fotoserie bestaat uit een reeks straatfotografiefoto’s. Zwart-wit, om het beeld te behouden en de kijker niet af te leiden door felle kleuren die elkaar willen wegdrukken.

De beelden zijn alledaags, iedereen ziet ze. Een dosis spontaniteit haalt mijn beelden uit hun sleur en met een klik verhef ik de personen van straatfiguranten tot mijn persoonlijke straatheiligen.

De beelden zijn een verzameling uit de afgelopen drie jaar. Het thema loopt door, zolang ik loop. Er is geen einde, het is dan ook niet af en dat zal het ook nooit zijn."

 

Willy Panka

"Voor de tentoonstelling “Open Straat” presenteer ik een fotoserie uit mijn project straatfotografie Streetframes. Mijn aanpak is spontaan. Ik neem risico's en als een kameleon pas ik me aan de verschillende situaties aan om het juiste moment vast te leggen. Deze opname verbeeldt fotografisch de interactie tussen mij en omgeving, maar ook bepaalde situaties binnen mijn frames. De straat is een tragikomisch podium waaruit ik mijn inspiratie haal. Het bewustzijn van mijn medemens en omgeving wordt scherper en als fotograaf, waardeer ik elke dag dit geschenk. Het is het leven – een open straat – waar keer op keer nieuwe keuzes worden gemaakt. Dit alles maakt straatfotografie spannend voor mij."