SHIFTING PERSPECTIVES - VAN 5 FEBRUARI TOT 5 MAART 2023

 

Opening tentoonstelling SHIFTING PERSPECTIVES

Zondag 5 febr. 2023

Van 14.30 uur tot 17.00

 

De deelnemers van de tentoonstelling “Shifting Perspectives” transformeren dagelijks afval in markante hedendaagse kunstwerken. In hun geval kunnen kunst en recycling niet zonder elkaar.

 

WILLEM STOOP

Zoeken naar een stukje van het paradijs

„De kern van mijn werk ligt in de herinnering van het terloops oppakken van een schelp aan het Noordzee strand. De ontroering, die ik kreeg bij het aandachtig kijken naar de binnenkant van deze schelp, heb ik nooit vergeten. Het was een ervaring van almachtige schoonheid, die mij deed beseffen dat alles te zien is in het kleine en zogenaamde alledaagse. Ik vond een stukje van het paradijs.

De huid - de pakbaarheid van het gewone, aardse stoffelijke - is daardoor een rode draad in mijn werk geworden. Ik ben een chirurg, die van uit het kleinste fragment de wereld tot in zijn details wil ontleden.

De stoffelijkheid van mijn werk komt terug in het gebruik van bv. teer, wol, fluweel, papier. De chirurg in mij fileert deze materialen en beperkt zich tot een paar beeldaspecten zoals lijn, kleur en textuur. Dit proces neemt de vorm aan van een DNA onderzoek. De herhaling van vorm en lijn leidt tot patronen en systemen waarin een autenthiek, volmaakt detail zich openbaart.

In ons dagelijks bestaan zijn het de essenties, die ons doen overleven en dat is uiterst intrigerend.

In 2004 en 2006 ben ik een aantal maanden in Zambia geweest. De aardse werkelijkheid in dat land is alom aanwezig. Wij beleven daar de essenties, die ons doen overleven en dat is uiterst intrigerend.”

 

MAUD RAMAEKERS

Laatbloeier in de beeldende kunsten. Afgestudeerd aan de Kunstacademie in Haarlem. Inspiratie: de innerlijke belevingswereld én ‘afval’materiaal. Hoopt op ‘ik heb iets in beweging gebracht bij de kijker’. Maakt zowel 2- als 3-dimensionaal werk. Werkt het liefst met onconventionele materialen; rubber, karton, elektriciteitsdraden en afval. De kwast is vaak een palet of stucmes.

‘SHIFTing Presence?’

De rode draad in haar werken gaat bijna altijd over verbinding, insluiting of uitsluiting. Verbonden zijn is niet alleen een technisch gegeven, maar een verlangen naar wezenlijk contact in een steeds digitaliserende en verwijderende wereld. Echte verbinding verlangt een andere dimensie, een extra stap, van jezelf en de ander. Een verschuiving van aandacht naar dat waar het werkelijk overgaat. Jezelf, de ander en de wereld. Durf je echt te kijken?

 

FLOAT

„Alles wat ik nodig heb aan basismateriaal ligt letterlijk op straat in Oud - Charlois. Alles wat mijn aandacht trekt neem ik mee. Vervolgens ‘verlos’ ik het materiaal van zijn oorspronkelijke functie door het deel te laten worden van een bewegende installatie. Installaties die door middel van humor en sarcasme reflecteren op onze huidige (consumptie)maatschappij.” 

 

Openingstijden

De expo is bijna elke zondag te bezichtigen van 13.00 tot 16.00

Voor andere dagen kunt u telefonisch of via de mail een afsprak maken

Tel: 06-14247200

E-mail: info@niffo.nl