STILTE TAAL - OPENING TENTOONSTELLING 6 MEI 2018 OM 15.00 UUR (TOT 18.00 UUR)

DE LAARS - MAHER HASAN
DE LAARS - MAHER HASAN

MAHER HASAN is een beeldend kunstenaar uit Aleppo, een van de oudst bewoonde steden ter wereld. Aleppo of Halab is als grootste stad van Syrië een belangrijke industriële, commerciële en culturele metropool.

 

Maher had een buitenhuis in een rustig dorp midden in de bergen ten noordwesten van Aleppo, waar hij in de zomer altijd naar toe ging. Aan dat prachtige landschap ontleende hij de kleuren en het lijnenspel van zijn vroegere schilderijen. Hij schetste met liefde en optimisme het mysterieuze Syrische landschap tot hij weg moest vanwege de alles vernietigende burgeroorlog. Hij vluchtte binnen een aantal uren naar een andere wereld, terwijl hij de afschuwelijke beelden van de oorlog met zich meenam in zijn dromen en herinneringen.

 

Maher begon in Nederland weer te schilderen maar de lichte pastelkleuren waren verdwenen. Hij schilderde het eerste jaar met donkere roestbruine kleuren. Na een jaar begon hij langzamerhand weer terug te keren naar zijn heldere en lichte kleurtinten. Helaas kon hij de oorlog niet loslaten en vergeten.

 

Maher werd in zijn eigen land beperkt door de taboes die de maatschappij, het regiem en zijn omgeving hem oplegde. Ondanks de angst voor de gevolgen van de oorlog, kon hij in Nederland die angst beteugelen en doorbreken. Het lukte hem beter om zijn ware gevoel in zijn werk te uiten. Maher werd gestimuleerd door zijn Nederlandse vrienden en collega’s, waardoor hij de angst kon overwinnen en zijn werk meer onbevangen is geworden.

 

Maher concentreert zich in zijn recente schilderijen op menselijke figuren, die zijn ontleend aan zijn dromen en fantasieën. Er is soms geen verschil tussen vrouwelijke en mannelijke gedaanten, omdat het uitsluitend zijn bedoeling is om ‘de mens’ te verbeelden. De mens in zijn werk is naakt, ontdaan van elk bescherming en identiteit. Dit symboliseert voor hem de vrijheid, eerlijke emoties zonder dubbele lagen. Ze spreken allemaal een stiltetaal.