HET VERHAAL ACHTER HET PORTRET - 28 OKT. 2018 - 15.00 UUR

'Het Verhaal Achter Het Portret' is een tentoonstelling van twee krachtige vrouwen die - op hun eigen manier – beeldend verhalen vertellen. Tomázia Teixeira & Sofia Semedo door middel van geschilderde portretten.

 

De fotoportretten van Tomázia Teixeira verbeelden het verhaal van de sociaal, actief en maatschappelijk betrokken Kaapverdische vrouwen uit de jaren '80 en '90 in Rotterdam. Een tijd waarin vele taboes nog doorbroken moesten worden. Een tijd waarin met weinig middelen veel bereikt werd door de wil en de kracht van de vrouwen. Met de fotoportretten wil Tomázia de aandacht vragen en erkenning krijgen voor de generatie vrouwen van toen.

 

Sofia Semedo is een jonge, getalenteerde autodidactische kunstenares. Zij is in Portugal geboren, maar haar wortels liggen op Kaapverdië. Haar olieverfportretten zijn geïnspireerd door de traditionele Kaapverdische vrouw uit het binnenland van het Kaapverdische eiland Santiago. Met kleuren en lijnen brengt ze taferelen uit de Kaapverdische cultuur tot leven. En dat doet ze trots met veel liefde voor haar geërfde erfgoed. In haar werken kan je haar sterke verbondenheid met Afrika voelen.

 

Deze expositie is een initiatief van stichting Abrassa en het is mogelijk gemaakt door Niffo Galerie/ Recycle Studio en Opzoomer Mee 

Tomázia Neves Teixeira is een gedreven en bewogen persoonlijkheid die zich altijd heeft bekommerd om het welzijn van vrouwen en kinderen. In de jaren ’80 vestigde Tomázia, die oorspronkelijk uit Kaapverdië komt, zich in Nederland. Zij heeft toen als docente Eigen taal & Cultuur gewerkt op verschillende Rotterdamse basisscholen.

De laatste tien jaar van haar loopbaan werkte zij als docente in het basisonderwijs. Tijdens haar loopbaan wekte zij veel vertrouwen bij moeders van de leerlingen en kwam hierdoor veel te weten over problematieken die zich afspeelden binnen Kaapverdiaanse huishoudens. Als snel fungeerde zij als vertrouwenspersoon. De problematieken die zich afspeelden wist Tomázia op tactische wijze bespreekbaar te maken binnen de Rotterdamse Kaapverdiaanse gemeenschap.

 

Op 8 maart 2013 ontvangt Tomázia een Koninklijke onderscheiding en in 2015 ontvangt zij een eremedaille uit handen van de president van Kaapverdië voor haar jarenlange inzet en maatschappelijke betrokkenheid.

 

Sofia Semedo is een jonge, getalenteerde autodidactische kunstenares. Zij is in Portugal geboren, maar haar wortels liggen op Kaapverdië.

 

Haar olieverfportretten zijn geïnspireerd door de traditionele Kaapverdische vrouw uit het binnenland van het Kaapverdische eiland Santiago. Met kleuren en lijnen brengt ze taferelen uit de Kaapverdische cultuur tot leven. En dat doet ze trots met veel liefde voor haar geërfde erfgoed. In haar werken kan je haar sterke verbondenheid met Afrika voelen.