MIRAGE D'AMOUR/ SVETLANA PRIGODITCH

OPENING: 21 MAART 2015 OM 16.00 UUR

 

NIFFO GALERIE/ RECYCLE STUDIO

PRETORIALAAN 4B

3072EM ROTTERDAM

 

Een belangrijk onderdeel van de verliefdheid is het idealiseren van je beminde, wat dan gekoppeld wordt aan irrationele denkpatronen en handelingen die lastig te controleren zijn. De uitstoot van hormonen zoals: fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopaillusoirmine en oxytocine zorgt voor het losbranden van sterke emoties, die je creativiteit vaak ten goede doen. Een zeer interessant aspect van dit proces is dat men zijn/ haar dagelijkse slameur intenser gaat ervaren. Het romantiseren van deze ervaring creëert een vertekend beeld van de werkelijkheid.

 

De grote kunstwerken binnen de cinematografie, poëzie, muziek zijn ontstaan onder de invloed van de verliefdheidsdrugs.

Zelf stelde ik me de vraag: hoe zou ik de fata morgana van de liefde in een beeld kunnen vangen? Mijn keuze viel op film en parfumerie industrie. Deze branches spraken me persoonlijk aan wegens hun kracht in het overbrengen van het ontastbare. Je geest en ziel worden opgewekt en een sluier van associaties en emoties wordt geboren.

 

De films als inspiratiebronnen komen uit Franse, Russische en Italiaanse cinematografie uit jaren 60-70. De grote meesters zoals Godard, Fellini en Natanson leggen het accent van de sociale werkelijkheid naar de psychologie van de hoofdpersonen waarvan hun fantasieën en obsessies belicht worden.

 

De geuren die ik erbij vond horen, komen uit Franse/Russische parfumhuizen zoals: Revillon, Moliinard en Novaya Zarya. Deze aroma’s ken ik uit mijn jeugd en daar zijn sterke herinneringen aan verbonden. De opbouw van elk geur zoals: topnoten, hart en basis noten, heb ik bestudeert en gevlochten in een kunstwerk.

 

De uitkomst van dit onderzoek heeft geresulteerd in een serie poëtische colliers, als ode aan de illusionaire liefde. 


Tijdens de vernissage van de solotentoonstelling “Mirage d'Amour” van Svetlana Prigoditch wordt het een performance verzorgt door de spoken artiesten/ actrices Carina Fernandes en Careline Peerwijk.


"Wij zijn Carina Fernandes en Careline Peerwijk.

Wij zullen voor deze middag uw Harlekijn en Katrijn zijn. Als uw favoriete, zoetste drankje zullen we uw zintuigen doen trillen en met onze vernieuwde, gelaagdheid uw klankzin beminnen. Bewandel samen met ons de gangpaden van Svetlana Prigoditch en zweef met ons euforisch op verbale XTC"


Voor meer informatie over deze artiesten:


www.facebook.com/carinatyee

http://careline.weebly.com/