REENCUENTRO/ WEERZIEN - JORGE KATA NUÑEZ

OPENING TENTOONSTELLING

WOENSDAG 19 SEPT. 2018 OM 19.00 UUR (TOT 21.00 UUR)

 

De tentoonstelling wordt geopend door Siebe Thissen, historicus, filosoof, hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR), verbonden aan het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK).

 

Expositie mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van CBK Rotterdam

Jorge Kata Nuñez keerde terug naar Chili in oktober 2012 na zijn verbanning in 1977 in Nederland.

Sindsdien heeft hij aan een serie prenten gewerkt waarin hij zijn emoties en zijn perceptie in beeld heeft kunnen brengen nadat hij herenigd werd met de natuur, de mensen en de cultuur van zijn geboorteland.

Deze serie prenten wordt gepresenteerd in het kader van zijn tentoonstelling ““Reencuentro/ Weerzien”in Niffo Galerie/ Recycle Studio.

Jorge Kata Nuñez

 

Jorge Kata Núñez, geboren in Valdivia (Chili) in 1953, was metallurgisch werker, begon zijn artistieke werk in de muurschilderingbrigade Ramona Parra in Valdivia. In 1974 werd hij gearresteerd door de strijdkrachten van de dictatuur van Pinochet en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. In 1977 wordt hij naar Nederland gestuurd veroordeeld tot 15 jaar verbanning. Sinds 1979 was hij oprichter en nam hij deel aan verschillende muurschilderingbrigades in Nederland. Ook in dat jaar ging hij naar de Vrije Academie van Den Haag. In Rotterdam nam hij deel aan verschillende grafische workshops en begon zijn eigen werk te maken.

 

Kata heeft meer dan zestig muurschilderingen geschilderd, zowel op openbare ruimtes als in gebouwen in Nederland en Chili. Hij heeft ook tal van kunstenaarsboeken gepubliceerd, met originele houtsneden en zeefdruk prenten.

 

Van de muurschilderingen die nog in Rotterdam bewaard zijn, kunnen we de muurschildering ter ere van Salvador Allende op de gevel van het bejaardentehuis De Leeuwenhoek op de West-Kruiskade noemen; "El Trotamundos", in de Zwarte Paardenstraat en de muurschildering getiteld "De hele wereld is mijn vaderland" geschilderd samen met Juan Heinsohn Huala, te zien aan de noordelijke uitgang van het metrostation Zuidplein in Rotterdam.

 

Jorge Kata Nuñez keerde terug naar Chili in oktober 2012 en woont momenteel in de buurt van Valdivia, zijn geboortestad. Na zes jaar komt hij terug naar Nederland voor een bezoek van drie maanden. Hij is door Jan Meijer, directeur van de stichting Rotterdamse Volkstheater uitgenodigd. Hij zal, in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) twee van zijn muurschilderingen restaureren en een expositie in de Niffo Galerie te Rotterdam presenteren. De activiteiten van Kata in Rotterdam hebben de steun en medewerking van Juan Heinsohn Huala, van stichting Zona Franca en Michiel Brink van de organisatie hogeDRUKgebied.