WASTE-LAND - STREET ART EXPO - PERISHABLE RUSH - POW!WOW! - zo. 8 SEPT. 2019 / 13.30 UUR

Pow!Wow! Street Art Expo - Perishable Rush

8 sept. 2019 van 13.30 uur tot 17.00 uur

 

Op zondag 8 september wordt de tentoonstelling van Perishable Rush geopend in Niffo Galerie/ Recycle Studio in Pretorialaan 4b, Rotterdam.

 

Ook op 8 september starten de street art artiesten met hun muurschildering in de Afrikaanderwijk in het kader van het street art festival POW! WOW!

 

Na de opening in Niffo Galerie kunnen de bezoekers gaan op tour in de wijk om de andere deelnemers te ontmoeten.

“WASTE-LAND”

 

Perishable Rush : "Ik struin stad en land af op zoek naar materiaal voor mijn urban collage kunst. Ik ben gefascineerd door de kleuren en structuren van vervallen posters, afgedankt hout, weggegooide snoeppapiertjes, fastfood verpakkingen en dergelijke. Ik zie schoonheid in verval en schoonheid in wat anderen als afval zien.

Er is al zoveel materiaal om ons heen. Waarom nieuwe materialen gebruiken als er al zoveel bestaand materiaal is. De drang naar alsmaar nieuw en meer motiveert mij om te kijken naar wat ik om mij heen kan gebruiken om mijn kunst mee te maken Het dwingt mij op een andere manier naar de stad en de straat te kijken. Met nieuwe ogen zie ik nieuwe mogelijkheden en perspectieven. Ik deel mijn fascinatie en observaties met mijn kunst en daag ik de kijker uit op een andere manier naar de stad te kijken. Een wereld vol mogelijkheden en perspectief."

Perishable Rush (Netherlands 1975)  is straatkunstenaar in de breedste betekenis van het woord. Zowel zijn inspiratie als zijn materiaal vindt hij door buiten goed om zich heen te kijken. Altijd op zoek naar een verhaal dat moet worden verteld en de manier waarop. Hij abstraheert de alledaagsheid, om deze vervolgens met vergankelijk materiaal voor te schotelen aan een te volgzame massa.

 

De kunstenaar verwondert zich doorlopend over zaken als banaliteit, agressie, oorlog, anonimiteit, commercie en de platheid van de hedendaagse media. Perishable Rush probeert in zijn werk deze verwondering te visualiseren. Hij wil de wereld zijn ware gezicht tonen en, meer nog, wat zich erachter schuilhoudt. Daarvoor loopt of fietst hij eerst met een grote boodschappentas door Europese steden. Die wordt tijdens zijn tochten gevuld met het afval van menselijke uitingen.

 

Hij heeft op dit moment een grote voorkeur voor dikke plakken verweerde affiches. Die pelt hij laag voor laag af, net zoals hij dat in zijn werk doet met het menselijk gedrag en de tijdsgeest waaruit het voortkomt. Op die manier hoopt hij nieuwe antwoorden te vinden op zijn vragen omtrent menselijk gedrag en een wereld waarin apathie en acceptatie dicht bij elkaar staan.

 

Over zijn kunst

Perishable Rush gelooft in de schoonheid van een wereld waarin achtergronden, gezichten en gezichtspunten samen één harmonieus geheel vormen. Die opvatting is direct terug te zien in zijn werk en de materialen en technieken die hij gebruikt. Letterlijk. De afgepelde affichelagen en de daarmee minutieus opgebouwde en bewerkte portretten evolueren van ‘skimasker’ via ‘bivakmuts’ naar ‘batman’. Zijn zeefdrukken dienen als basis voor de portretten. Dat zijn portretcollages, die bestaan uit een minimalistisch lijnenspel van aandachtig afgescheurd en gelijmd papier en met een lasersnijder verfijnde nuances. "Wat ik met de portretten doe is het overtollige laag voor laag afpellen en tot de essentie van een portret te komen. Elke overbodige lijn laat ik weg", aldus Perishable Rush. Met elkaar vormen ze de gelaatstrekken van onze huidige multiculturele samenleving en de vragen die de kunstenaar haar stelt.

 

Perishable Rush, zijn manifest

Perishable Rush beoogt met zijn expressieve portretten de toeschouwer het beeld dat hem inspireert binnen te trekken. Hij kan vervolgens meereizen met de kunstenaar op zijn zoektocht naar antwoorden op zijn vragen, die in de vorm van afval als materiaal dienen. Het bestaat uit dezelfde gelaagdheid als het menselijk gedrag. Door het voortdurend samplen, mixen, aanpassen en herschikken van zijn materiaal ontstaan nieuwe beelden. Zo ontstaat een collage van vragen, die mettertijd en met elkaar één antwoord zouden kunnen weerspiegelen. Het antwoord houdt zich echter vooralsnog schuil achter de maskers van Perishable Rush.

 

www.perishablerush.com